Our Projects

Hyde Park Road – Softsound™ Noise Wall

HYDE PARK ROAD – SOFTSOUND™ NOISE WALL

HYDE PARK ROAD, LONDON, ONTARIO

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Integrated, cost effective system offered
  • Exact aesthetic match from phase to phase of project.
  • Premium Quality Product
  • Engineer Designed System
  • CSA Approved Manufacturer
  • MTO Approved Supplier
  • Residential and Commercial Appeal

PROJECT SCOPE

The widening of Hyde Park Road in the City of London required the addition of absorptive type SoftSound™ Noise Wall Barriers to alleviate the projected increase of noise caused by he construction and projected increase in traffic volume once construction is completed.

Hyde Park Road widening has taken place in two consecutive phases. Design Concrete Systems Ltd. was awarded both phases of the Noise Barrier Walls. The SoftSound™ noise barrier on phase one of the project was identically matched in both colour and pattern for the aesthetically appealing and uniform effect desired by both the City representatives as well as the residence with home lots backing to the main road for phase two.

The walls were all manufactured by Design Concrete Systems Ltd., an Ontario based manufacturer that is an approved supplier for the MTO meeting all provincial standards for noise walls. All product manufactured is closely monitored for quality in their CSA designated, controlled facility.

The engineered design allowed the City an opportunity to save on the over all project costs by integrating the noise wall with the retaining wall aspect of the project.

CONTINUE READING

Strathroy Waste Transfer Station – Retaining Wall

STRATHROY WASTE TRANSFER STATION – RETAINING WALL

STRATHROY-CARADOC, ONTARIO

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Maintenance free
  • Aesthetic curb appeal with functional use
  • Guide Rail Attachments
  • Engineered Design System
  • CSA Approved Manufacturer

PROJECT SCOPE

The expansion of the waste transfer facility for The Corporation of the Municipality of Strathroy-Caradoc required the installation of an engineered, precast retaining system that was low maintenance, strong, and had curb appeal to the general public that would be using their facility.

 

The foundation base was cut, leveled and compacted for the base course layer per the engineered design.

The first course of blocks was then placed on the compacted base with the installation crew checking to ensure the blocks were properly level before moving onto the second course.

Once the complete base course had been installed and filled the second course was lifted into place and aligned for proper batter using the lifting rings of the lower course to aide in the placements. The blocks were then filled with aggregates per the engineered drawings to fill the voids before the next course was installed.

After the bottom two courses were installed the general contractor then commenced with backfilling and compacting the site prior to the third and final course being installed. Care was taken to ensure the equipment was kept the recommended distances from the wall.

The third and final course of blocks was then placed, in-fill installed and all final backfilling and compacting completed.

The third course blocks also had cast in place steel plates for mounting the required safety guide rails to top of the wall. The rails would be welded to the plates to finish the installation.

The project was completed in July 2009. The municipality was extremely pleases with their precast retaining wall system and issued Design Concrete a letter of recommendation stating that they were “…pleased with the design, strength, and maintenance free curb appeal that the wall has provided.”

CONTINUE READING

Dodd’s Creek Culvert & Retaining Wall

DODD’S CREEK CULVERT & RETAINING WALL

ST. THOMAS, ONTARIO

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Maintenance free
  • Aesthetic curb appeal with functional use
  • Engineered Design System
  • CSA Approved Manufacturer

PROJECT SCOPE

The MTO released a contract for tender in 2012 for the replacement of the Dodd’s Creek Culvert and retaining wall in St. Thomas, ON. The retaining wall portion of the project was to be an engineered RSS System meeting the MTO standards for engineering and quality. The General Contractor awarded was Facca Incorporated.

Due to the time constraints and the necessity of shutting the roadway down to facilitate the scope of work, Facca did not feel that the RSS system specified in the tender could be installed within the MTO specified timelines. They then proposed the Retain-A-Rock™ product from Design Concrete Systems Ltd. as a substitute, which was accepted by the MTO.

The work commenced with the installation of a new bridge culvert supplied and installed by the General Contractor, followed by the installation of the precast retaining wall system. Due to the time of year, winter installation practices were put in place and followed by the General Contractor that complied with OPSS and MTO standards for the installation of the wall.

Design Concrete Systems Ltd. customized the blocks for this project to be cut to fit around the precast culvert giving the wall an aesthetic, uniform appearance.

During the installation it was discovered that the road culvert had been installed approximately 1 m too far to the east. After careful review it was decided that the retaining wall that had been installed was “at risk” during the freeze-thaw cycles as it was not installed per the intended design.

Design Concrete Systems Ltd. contacted the local engineering firm, CMT Engineering, responsible for the original design to discuss and design an alternative solution to address the challenge on site.

The solution proposed and accepted was to install a style of geo grid combination retaining wall system using galvanized steel bodkin bars anchored into the face of the existing wall at their base. Geo grid was then brought up the rear of the next course and laid on top of the newly installed rock

The accepted solution was installed in February 2015 to complete the contract and scope of work. This project is currently being
monitored for performance by the MTO.

CONTINUE READING

City of Hamilton, Robb Ave Outfall Channel – Retaining Wall

ROBB AVE OUTFALL CHANNEL – RETAINING WALL

HAMILTON, ONTARIO

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Maintenance free
  • Aesthetic curb appeal with functional use
  • 600 sq. m. of vertical face installed
  • Challenging site conditions
  • Engineered Design System
  • CSA Approved Manufacturer

PROJECT SCOPE

The creation of a new water outfall channel for the City of Hamilton adjacent to an existing channel required the installation of an engineered, precast retaining system that was low maintenance, strong, and had a natural feeling aesthetic appearance that would fit into the natural surroundings of the site.

The project began with a site survey to layout the channel walls. The wall layout was difficult to complete due to the site-lines and the curving nature of the wall.

The foundation base was cut, leveled and compacted for the base course layer per the engineered design requirements. Due to the nature of this site there was an engineer on site daily to monitor site conditions and the installation of the Retain-A-Rock. Reports were supplied to the client as requested.

This site offered a variety of challenges including delivery of materials to the site, with limited space to off load transport trucks. The blocks had to be delivered to the job site, unloaded in the staging area and hauled one by one down into the channel and placed.

The timeline to complete this project was also a challenge as all of the work had to be completed between November of 2014 and March of 2015 prior to any water flow beginning.

Winter installation practices were put in place and followed by the General Contractor, Bronte Construction that complied with OPSS standards for the installation of the wall.

During the installation it was discovered that the wall was located too close to an existing retaining pond and it had to be shifted to accommodate the existing pond. The wall was resurveyed, adjusted and as built shop drawings were supplied on completion for the City’s records.

The 600 sq. m. retaining wall outfall channel was installed with ease by the general contractor with the aide of a Design Concrete qualified Project Manager and completed on time prior to the expected spring water flow in March of 2015.

CONTINUE READING

Hwy#417 & Parkdale Ave – Noise Wall

HWY#417 & PARKDALE AVE- NOISE WALL

HWY#417 & PARKDALE AVE, OTTAWA, ON

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Integrated cost effective system offered
  • Exact aesthetic match from phase to phase of project.
  • Premium Quality Product
  • Engineer Designed System
  • CSA Approved Manufacturer
  • MTO Approved Supplier
  • Residential and Commercial Appeal
  • Customization available to accommodate safety standards for fire hose accesses.

PROJECT SCOPE

In the spring of 2015 the MTO issued a tender for the replacement of an existing steel sound barrier wall along the busy Parkdale Ave ramp and provincial highway #417 in Ottawa, ON. The wall system had to be both aesthetically pleasing to residence and commuters as well as being easily and efficiently installed.

The installation of the noise barrier system was a coordinated effort with the supplier, installer and the MTO to minimize the disruption of traffic flow on the major highway and ramp. The integrated noise barrier and traffic barrier system was a cost effective combination that was used on the ramp to achieve all necessary safety standards and noise reduction requirements as dictated by the Provincial MTO Standards.

The noise wall and traffic barriers were all manufactured by Design Concrete Systems Ltd., an Ontario base manufacturer that is an approved supplier for the MTO meeting all provincial standards for noise wall and traffic barriers. All product manufactured is closely monitored for quality in their CSA designated, controlled facility.

The integrated system on the ramp and the noise wall barrier along the main highway is a completely engineered system. The engineered design was easily adjusted to accommodate existing site elevations including a retaining section on site. The wall was also designed such that the new noise wall system was easily connected to the existing noise wall barrier already on site that was to remain making a seamless transition.

CONTINUE READING

REQUEST ADDITIONAL INFORMATION

To learn more about Design Concrete products, please feel free to call us at
1 (877) 253-4577, email us, or complete our online form.